Enkelt och smidigt protein

När man pratar om protein brukar det oftast handla om att man äter någon form av kött eller kanske ägg, och det är väl det som är synonymt med protein för de allra flesta. Fler vet också att det finn bra med proteiner i exempelvis bönor, men det kanske inte lika många vet är att det finns riktiga dundergrejer som har hur mycket protein i sig som helst, mycket mer än vad man först kanske skulle kunna tro.

Skillnaden är inte stor

Jag har varit vegetarian i snart 8 års tid och har under dessa år fått stå ut med mycket kommentarer och åsikter. Det som är vanligast är att människor brukar berätta för mig att de inte tycker om vegetarisk mat, och det är för mig helt förbluffande hur man kan sätta en stämpel på mat som vegetarisk, när det de facto enbart är att plocka bort köttbiten från deras egen mat för att deras mat också ska klassas som vegetarisk. Så stor skillnad är det inte mellan de olika dieterna, men visst är det så att man som vegetarian missar en del näringsämnen om man inte ersätter köttet med något annat. Och i ärlighetens namn, hur nyttigt äter du egentligen själv som äter kött? Du är medveten om att det inte är stora portioner kött man behöver ha för att få sitt behov?

Vegetariska alternativ till protein

För att det ska bli lättare för er att begripa var vi vegetarianer får vårt protein ifrån så ska jag förklara det för er närmare här.

Soja och bönor
I soja och bönor finns det gott om det goda. Det som är så positivt med den här delen av maten är att det går att göra väldigt mycket utav en och samma råvara. Bönor är i sig väldigt föränderliga och smakar olika, och går att äta som de är eller som en betydande del av en varmrätt. Soja går dessutom alldeles utmärkt att skapa på olika sätt, som sojakorvar eller vad som helst egentligen.

Svamp
Svamp är ett väldigt bra, och väldigt gott, sätt att se till att man får i sig protein så att det räcker och blir över. Svampar är även de olika i både former och smak, så här går det verkligen att få till stora variationer i matlagningen, och det är dessutom något som jag tycker är väldigt roligt att laga mat på. Svamp är också det som är grunden till Quorn, och ni har säkert sett att det är många som äter just produkter av och från Quorn när de är vegetarianer.

Kosttillskott
Många vegetarianer använder sig dessutom av kosttillskott för att få i sig de näringsämnen som de behöver, och där är protein möjligt att köpa i kosttillskottsform. Hampaprotein är ett sådant kosttillskott och det är mycket enkelt att få i sig. Du kan helt enkelt blanda din proteindrink med hampaprotein så är saken klar, och du har det protein du behöver. Ett bra alternativ med andra ord.

Ev. ägg och mjölk
Det finns ju olika former av vegetarianism, men jag tillhör dem som ibland tillåter mig både ägg och mjölk, som är alldeles utmärkta källor till protein.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *